Beenlengteverschil.

Dit is een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Een beenlengteverschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak (lengte verschil in botten bv) te hebben maar kan ook zijn ontstaan doordat een gewricht uit elkaar is geschoven. (denk aan heup, knie, enkel). Er kan zelfs een verschil bestaan van 5,5 cm per been, namelijk 3 cm in het heupgewricht, 5 mm in het kniegewricht en 2 cm in het spronggewricht.

Dit beenlengte verschil kan meestal met de Dorn methode worden opgeheven

Door een samenwerking tussen therapeut en cliënt is het mogelijk verschoven wervels weer op hun plaats te drukken. De correcties die worden uitgevoerd geschieden ALTIJD in beweging, waardoor het lichaam veel makkelijker de correcties accepteert.
De Dorn methode wordt ook wel de zachte manier van corrigeren genoemd. Geen gekraak door middel van een therapeut die aan je trekt en duwt.

Veel gezondheidsproblemen komen voort uit de rug

Een "verschoven" ruggenwervel kan veel klachten veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maagklachten, bedplassen, hoofdpijn, nek- en schouderpijn, uitstralende pijn in armen en benen en veel meer.
Het zijn meestal klachten waarbij je niet direct een link legt met een "verschoven" wervel. Bij volwassenen kan de Dorn methode worden vergezeld van de Breuss massage. (zie Breuss massage).

Deze warme en energetische massage is puur gericht op de ontspanning van de wervelkolom en de lange rugspier. Soms zijn mensen doordat ze al heel lang klachten hebben erg gespannen en wordt het corrigeren daardoor bemoeilijkt.
Door de Breuss massage voorafgaand aan de Dorn methode te laten plaatsvinden neemt de spierspanning af en de ruimte tussen de wervels toe.